Året som gått; Februari 2013

Februari hade lite av samma gång som Januari. Fortfarande mycket att ta in och förstå. Lära sig att lyssna på sig själv, tänka på sig själv.
Besök på Leos Lekland. Lyckliga ungar från kramas med Leo. <3 
 
Min fina Fralla fyllde 3 år. <3
 
Vi harvade på så gott jag kunde, badhus och bamsegympa. :)Bus på Björnön.

Tänk att man, dagen innan nyårsafton, kan spela fotboll på en grön gräsmatta! Men vi hade iallafall dagen till ära lite frost på gräsmattan! ;) 
Vi spenderade fm/lunch på Björnön med kompisarna. Skönt att få lite ordentlig utelek efter mörker, regn och julen. :) Sen att dagen inte riktigt blev som det var tänkt, behöver vi inte nämna mer än så.. ;) Grillen fick punka.. ;)
 

Året som gått; Januari 2013

Nytt år, nya möjligheter. Ett nytt liv. Men vart skulle det ta mig?
Det fanns inte så många bilder att välja mellan i Januari. Jag hade helt tappat all lust för att fotografera också. Om något påverkat mig så pass att jag kände avsky för detta, då var det illa.
Januari handlade om att landa. Landa  i mig själv, och landa i det nya livet. 
Att slås till botten, och börja om från noll. Mycket möten, mycket tårar. Att börja förstå. Få hjälp att förstå, hjälp att försöka våga börja klättra.
Sista bilden visar tydligt hur jag mådde. Så hemskt att se mig själv på den bilden. Så tom.
 
 

Kusinbild

Barnen med sina fina kusiner Frida och Saga. <3 En bild från annandag jul. :)

Slö söndag.

Det är en slö söndag idag. Väldigt skönt efter julen och innan nyåret. :)
Dock blir det lite kalas för Wilmer på eftermiddan, så slöa i soffan hela dagen ska jag inte göra, men det är ändå en slö söndag.
 
Igår var jag på handboll, dameliten, med Carina och Ingvar. Kul men synd för damerna så förlorade dom med ett enda mål, men Fia gjorde flest. Jag tror att Elliot skulle tycka det var kul med handboll, så ska nog se om vi hittar nån matchdag som passar. :)
 
Jaja, nu ska jag käka frukost (sov till 9.30, och har slöat framför tvn sen dess) ;)

Trevlig söndag vänner! <3

Hålen i väggen

Nu har det gått lite drygt ett år sen jag lämnade helvetet och flyttade in i MIN lägenhet, MIN och barnens. Under det året har jag verkligen fått det som jag så ropade efter. Jag kommer i håg ett inlägg "Jag vill ha lite lugn och ro, i själen.". Det har jag idag, till viss del. När jag är hemma, i min trygga borg, känns det äntligen tryggt. Jag har inte det där tryckandet över bröstet, jag andas, jag lever och jag sover om nätterna. Jag har kommit en otroligt lång väg, men vet att jag fortfarande har lång väg att vandra. 
Ett exempel på att jag ännu har väg att vandra är vad som hände när jag hade spacklat över några hål i väggen efter några tavlor som jag inte ville ha kvar på det stället. Jag målade över, och tog fel färg, fel nyans. 
Senare samma dag skulle min vän Oliver komma över en sväng, och jag kommer i håg hur min hjärna börjar koka av alla OM och MEN (Han är man). "Han kommer bli arg." "Han kommer skratta åt mig." "Han kommer tala om för mig precis hur mycket fel jag hade gjort."
 
Oliver kom. Oliver såg "mitt misstag". Oliver skrattade aldrig och talade aldrig om hur fel jag var. Oliver sa "Men det där är väl inget, syns ju knappt. Du kan ju bara måla över det sen igen."
 
Jag stannade upp. "Va? Vad säger du?" (förtjänade jag ingen skit?)
Det gick upp ett litet ljus för mig. Är detta en liten smakbit på hur det EGENTLIGEN ska vara? Och vad var det Oliver egentligen sa? Ingenting. För andra säkerligen ingenting, men för mig så lyfte han mig till en ny nivå av förståelse. En förståelse för att jag kommer finna saker genom hela livet som kommer ge mig Aha-upplevelser (Va?-upplevelser). Och jag är så glad att jag har mina nära, kära och fina vänner som kommer följa mig på vägen genom livet. Mitt nya liv.
 
 

Nelli säger.

"Mamma, det kan vara en morgonrock, och det kan vara en kvällsrock. Det är en både-och-rock!" <3
 
 

Juldagen i Bilder.

Dessa söta nissar hade uppdraget att dela ut julklappar. Glada och nöjda över det såklart. :)
 
Den stora Nissen och den lilla Nissen skulle turas om och dela ett paket åt gången. Dock så blev den lilla Nissen distraherad gång på gång när paket med hennes namn på dök upp.. Det var ju baaaraa sååå spännande och hon är i stor koncentration på bilden, medans den stora Nissen fick fortsätta dela ut paket själv ;)
Helt plötsligt ser den stora Nissen väldigt liten ut ;) Och så glad!
"Åh mamma, priiiiiiciiiiiiiiiiiiiiiiiiiis vad jag önskat mig juue!!" <3
Lilla Nissen också väldigt nöjd över sina playmobil-hästar. <3
Nyinflyttade vänner är Lalaloopsy och Ninja Turtles!
 
Stora Nissen varvar mellan sina Playmobil-pirater och Turttlarna. ;) Men just nu är piratskeppet hett!
Lilla Nissens största favoriter är den älskade pandan från FurReal och hennes superfina supermjuka morgonrock. <3

Elliots juloutfit

Storebror är så fin i sin juloutfit också. <3 Vackra unge.
 
Byxorna kommer från KappAhl och skjortan hittade jag  lite akut till slut på HM! :)

Nellis juloutfit

Superfinasötaulligulliga Frallanbrallan med sin julklänning. Äntligen får dom nyfikna se ;)
Både klänning och leggings hittade jag på Lager 157!
 
Så fin, min älskade lilla Loppa. <3

Juldagen.

Juldagen gick i mysets tecken. I lugnets tecken. Stressfritt. Kärleksfullt. <3

Pippis motto.

 "Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!"

Julen tar fram det goda.

Jag sprang på en människa på stan här om dagen. En jag inte träffat på ett bra tag. Jag förväntade mig ett väldigt kallt bemötande eller till och med att bli helt ignorerad. Till min stora förvåning så stannar personen upp, klappar om mig och ser genuint glad ut. Innan personen går vidare så säger personen att den saknar mig, med tårar i ögonen.
Jag blir helt tagen och fick inte riktigt ur mig det jag borde fått ur mig.
 
Men helt klart tror jag att julen tar fram det goda i många. Och jag blev väldigt glad över dessa ord.
 
 
 
 

Julafton i bilder.

Fina ljusen och min fina kusin Denice. :)
Moster Ingrid, mamma, moster Aina, kusiner Michaela och Denice myser lite. :)
Kusiner <3 Och Frankie Boy! :)
Bara en massa tok! ;)
 

Dagens outfit

 
Klänning från VILA. 
 

Dan före dopparedan.

I går var det ju dan före dopparedan. Vilket såklart betyder uppesittarkväll av olika slag. Julklappsinslagning, bingolotto, trav. Massa ljus. Gottiga saker att smaska på.  :) Väntan, längtan efter julafton. Jag har givetvis också längtat efter julafton. Men mest längtar jag efter morgondagen då jag får fira jul med mina barn. <3 :)
 

God vit jul.

God jul på er ALLA där ute. <3

En liten vinst.

 
6 rätt på travet (17kr), en i från 500.000:- i kontanter på bingo, istället vann jag en nyårslott.. Helvete. Nu måste jag spela på nyår också.... GOD JUL!! <3
 

Uppesittarkväll.

Julstämmningen på insidan är på topp! Bingolotto och V75, ljus, paket, ischoklad, knäck och nötter. <3

Sjukling med sin favoritfilt.

Min älskade lilla Fralla med sin (och min) favoritfilt. Lagom stor för att täcka en hel Fralla och så mjuk och härlig. Och givetvis ett stort plus att den ju är personlig. <3 Det står namn, födelsedag, vikt och längd. :)

Fjärde advent.

 

Sjukstugan.

Idag har jag tyckt att Nelli har känts lite varm till och från men så andra stunden tyckte jag det inte. Men sen innan bompa så tog jag tempen, och hon hade en förhöjd temp på 38,3. Men jag tyckte hon bara blev bra mycket varmare medans vi satt och kollade på bompa. :/  Hon somnade direkt sen och vaknade sen av hosta och ligger nu bredvid mig här i sängen och har tillslut somnat, men rosslar och hostar emellanåt. Skrot. <3

Julklapp till mor.

Se där! Jag har fått en julklapp! ;) <3

Krupp.

 
Min  lilla Fralla har högst troligt fått krupp. :( 
Hon är ordentligt hes och har en hemskt skällig hosta. Hon har också vart rätt så ansträngd i andningen idag. Och gnäller över halsen när hon hostar, men som det låter när hon hostar är det inte konstigt.. Hon har varit vaken en stund nu, i upprätt läge och fått lite medicin av Elliot. Och precis somnat om, men vaknar ju till av den förbenade hostan till och från.. Bli nu frisk älskade unge. <3
 

Mys-Jotte.


Elliot bad om att jag skulel ta kort på honom idag! (KORS i taket!!) Så självklart gjorde jag det! ;) Lite mys och mycket BUS! ;)
 
 

Bokstaven A och siffran 1.

Idag har vi tränat på bokstaven A och siffran 1. Vi har mest tidigare bokstaverat/ljudat och läst bokstäverna/orden (även om vi skriver en del också), men nu tänkte jag vi skulle ta och träna ordentligt även på skrivandet, så länge dom båda tycker det är kul. :) 
Så jag gjorde en massa rader och så har vi skrivit en massa A:n och ettor idag! :) Med mycket lyckat resultat tycker jag! :) Elliot skrev och räknade lite också i sina bokstavs och sifferböcker. :) En mysig stund. <3
 

En vit jul.

Det kan dugga. Det kan falla. Det kan skvätta. Det kan ösa. Det kan regna hela julen, men här i vårat hus kommer vi fira en VIT jul.
 
 
Jag har vuxit upp med en pappa som har överkonsumerat alkohol. Och då har jag bara träffat honom under skollov och såna tillfällen och har ändock stora men av minnen. Jag minns alla känslor, all uppgivenhet.
Jag minns alla tankar. "Jaha, återigen mindre värd än alkoholen." "Kanske denna kvällen är den sista?". Hopplöshet. Förtvivlan. Ilska.

Den är en jul som jag minns, så klart i mitt huvud. Jag var hos pappa, och min storebror har alltid bott där så han var också där. Det jag inte minns är orsaken till utfallet som skulle komma. Kanske fanns det inte nån annan anledning än just alkoholen. Det jag minns är att han börjar härja och skrika. Han tar tag i granen som vi kämpat så med för att få fin, och drar med sig den genom huset och ut genom dörren och kastar granen och alla sakerna i snön. Han går in igen, hämtar sin flaska och nån form av tabletter. Han skriker att han skiter i allt, han skiter i det här, och så går han upp till sitt sovrum och smäller igen dörren. Min bror blir förbannad och springer ut genom dörren. Där sitter jag, ihopkrupen i ett hörn, håller för öronen och gråter och skriker. Övertygad om att pappa inte lever på ovanvåningen.
Efter en stund, som känns som flera timmar kommer min bror tillbaka med grannen. Dom går upp och hittar pappa, i livet. Grannen hjälper pappa i väg till psyket, och när dom där frågar honom varför han inte tog sitt liv, sa han att han ju hade oss, barnen. En klen tröst i just den stunden om än en tröst. 
 
 
Jag vet att många säger: Men ett glas gör väl ingenting? Men det gör det. Så fort det första glaset kom fram så kommer pressen. Alla känslorna.

Låt julen få vara det den sak vara: BARNENS högtid. En VIT högtid. En högtid i glädjens och gemenskapens tecken. En högtid som medför lugn och ro för alla barn. Låt inget barn få vara med om det jag har varit med om.
Du kan dricka, supa, smutta, öla, vina en annan dag. Du får väja undan dina viljor för barnen bästa, för barnens högtid, för julen. 
 
Ta ställning du också för en VIT JUL. <3

Jullov!!


NU har vi äntligen jullov! Så glada att vi kan bjuda på en go´ bild! ;)

Vi firade jullovet med att äta tomtegröt, vörtsmörgås med julskinka till middag! ;)  Jag hittade en supergod glutenfri vörtlimpa från lokala Tårtbiten ! :) Så vi måste nog åka till självaste butiken i morgon och kolla. :)
Sen ska vi baka lite julgodis och grejer i helgen. :) Nu väntar vi ju bara på snön....

Förra vintern.

Hanna fotade jag tillsammans med sin syster förra vintern. Det blev en del fina bilder och ni får tjuvkika lite på den här så kommer det upp några flera sen! :)

Vel.

 
Jag har ju velat lite angående att ha detta som även min fotoblogg. Jag har ju en anna just för fotografering, men jag bloggar sällan i den. Jättesynd känner jag, men tror att det finns hopp om mer fotobloggning senare och funderar därför på att även publicera bilder i denna bloggen som Fotograf Johanna (Photos for life) så länge, tills jag kommer i gång med den andra bloggen. Tror ni att det blir för rörigt om jag blandar familjeblogg med fotoblogg?

Nellis jul-outfit

 
En liten sneakpeak på vad jag tror kommer bli Frallans jul-outfit! :) LIte hemligt men ack så bedårande. <3

Julklapptips barnkläder

Alla dessa kläder kan man hitta på kidsbrandstore.se . 

Kläderna från Ebbe Kids är sånt som mamman (dvs jag) tycker är fint. :) Tror inte barnen skulle välja det i första hand om dom fick välja själva, men jag är rätt säker på att dom lätt skulle ta på sig kläderna om dom hamnade i deras lådor. Nelli älskar fickor så hon skulle gilla klänningen från Ebbe Kids. :)

Sen hittade jag tröjor från Lego Wear! Perfekt till Elliot som älskar Ninjago och Chima. Och dom är dessutom rätt snygga också! ;) Jag brukar vara  lite anti såna tröjor för jag brukar inte alls tyck dom är fina, men här har dom lyckats bra! :)
 
Sen såklart klassiska Nova Star. Ett märke jag alltid gillat. Snyggt, HÅLLBART och bekvämt! Och den här tröjan på bilden är ju så snygg. Älskar den färgen, till båda ungarna!

Julkort.

 
Så, nu är alla julkorten färdiga för att läggas på lådan! :) Det har vart en mysig tredje advent. Tre tända ljus, julkortsskriveri, mys i soffan framför skidor av olika slag. Mysig och fridfull dag. <3
 
 

Tredje advent.

 

I am titanium.

 
 
 

You shout it out,
But I can't hear a word you say
I'm talking loud not saying much
I'm criticized but all your bullets ricochet
You shoot me down, but I get up

I'm bulletproof, nothing to lose
Fire away, fire away
Ricochet, you take your aim
Fire away, fire away
You shoot me down but I won't fall
I am titanium
You shoot me down but I won't fall
I am titanium

Cut me down
But it's you who'll have further to fall
Ghost town and haunted love
Raise your voice, sticks and stones may break my bones
I'm talking loud not saying much

I'm bulletproof, nothing to lose
Fire away, fire away
Ricochet, you take your aim
Fire away, fire away
You shoot me down but I won't fall
I am titanium
You shoot me down but I won't fall
I am titanium
I am titanium
I am titanium

Stone-hard, machine gun
Firing at the ones who run
Stone-hard as bulletproof glass

You shoot me down but I won't fall
I am titanium
You shoot me down but I won't fall
I am titanium
You shoot me down but I won't fall
I am titanium
You shoot me down but I won't fall
I am titanium
I am titanium


Det vackraste i livet

Det vackraste i livet, är ni två. Så mycket kärlek jag har för er, och ni för mig. Vi föralltid. <3 <3 <3

Santa Spexcia

Här kommer några bilder från gårdagens Luciafirande på dagis! :) Mest bilder på Frallan för tomtegossen Elliot sprang runt och ville inte alls vara med på bild.. ;) Och Frallan spexar mest ;) men, men! :D
 
 

Min vackra lilla lucia

<3

Hej tomtegossar!

Två fina tomtegossar från lucian idag på dagis. Elliot med sin bästa, bästa vän Wilmer. <3

Jag hade som plan att skriva ett anant inlägg nu med bilder från vanliga kameran och så, men jag var så dum så jag satte mig och för över en massa bilder på den externa hårddisken som jag alltid lägger mina bilder på, och om jag inte lägger dom där så kommer dom försvinna.. ;) Så vi får vänta ett tag på dagens bilder! 
Men det var så fint med barnens lucia. Båda barnens avdelningar firade lucia tillsammans så vi satt så fint och väntade på att dom skulle komma insjungandes. Så från ena hållet kom Elliots luciatåg och ställde upp sig så fint, och då kom luciatåget med dom mindre barnen från andra hållet. Min fina lucia i täten och dom var också så duktiga på att sjunga. :)) Det är sånt tillfälle man vill ha filmat. Men som synd är så fick vi inte ta kort eller filma under själva tåget. Jag vet anledningen och självfallet är det en bra grej, men jag hade sååå gärna velat ha det för bara oss att se på.  :) Jaja inget man kan göra nånting åt! :) Dom var iallafall så himla fina och duktiga! <3

Kompispuss!

Söta tomtenissan och pepparkakan i lite kompiskärlek! :) <3 <3

Trowback thursday

Lucia 2012
 
Lucia 2011 :D
 

Mor och dotter. <3

I väntan på julkalendern hinner vi med att busa lite! ;) <3

Peppishus glamour-style

Idag har vi smällt i hop ett (färdigt) pepparkakshus. Vi har dekorerat med diverse snöflingor och pärlor och grejs. Vi har även ätit diverse snöflingor, pärlor och grejs. ;)
Kristyren tog slut, jag hade velat haft betydlig mer, men jag var för lat, och barnen för busiga. ;) Men nöjda är vi alla tre ändå! <3
 

Blissmix mjuk ljus kaka

För en vecka sen skulle jag äntligen få baka min saffranskaka! Med Blissmix mjuk ljus kaka + saffran och dom ingredienserna ovan (+ ägg) skulle jag äntligen få en saffranskaka som jag själv kan få äta!
 
Det var väldigt lätt att följa instruktionerna. Jag valde att ha grädde istället för mjölk också.
Jag blandade smör, grädde och saffran i en kastrull på spisen. Delade på äggen i varsin bunke och vispade i hop dom var för sig. Blandade ner hälften av vitan i gulan och hade i brödmixen och blandade väl. Jag vände ner sista vitan och Taaadaaa! SAFFRANSMUFFINS! ;)
 
Jag kunde inte hålla mig utan var där och nallade på muffinsen när jag precis tagit ut dom ur ugnen och då blev jag lite besviken först på konsistensen. Men när dom svalnat så var det andra bullar! ;) Så himla goda, och jag är jättenöjd över mina glutenfria och sockerfria (annan sötning) saffransmuffar! ;D

Blev en riktigt fin kvällsfika med ett gott te från Gotland, mina saffransmuffins och hemgjord ischoklad! :D Nam, nam!
 

Frallan loves Playmobil

Nelli har verkligen börjat leka ordentligt med alla sina fina hästar och gubbar och grejer hon har i Playmobil. Hon bara älskar hästarna, och framförallt fölen såklart. Dom är såå söta! :D
Båda barnen kommer få en del playmobil i julklapp, om tomten tycker dom har varit snälla! ;) En perfekt julkapp!
 

Fa(bulous)-Mi-Ly

Här kommer en bild från när vi var ute och åkte pulka här om dagen. Synd att det är en iphone-bild, för det är så kul med bild på oss alla tre. <3 Men Oliver ska få fota oss vid tillfälle så jag kanske iallafall kan få några fina bilder jag kan hänga på väggen. <3

Pärlor till mina pärlor.

 
Att pärla. 
Det är bra för koordination, bra för tålamodet. Det gäller att hålla sig koncentrerad, kontrollerad.
Det gäller att välja exakt rätt pärlor. Sätta dom i exakt rätt ordning. För att få ett tilfredsställande resultat.
 

Hej då solen.

Barnen på väg upp för Björnöbacken idag. Det var kyligt. Det var lite väl lite snö. Men barnen älskade det! ;) Hela lååååånga vägen ner, även om det tog lite stopp här och där så tjöt dom båda av lycka! <3
Nu väntar vi bara på mer snö. Synd bara att dom lovar plusgrader redan i morgon. :(

Mys.

Efter snöbuset och pulkaåkandet i går så var Frallan lite fryssen och hon fick låna min telefon en stund medans Elliot badade och jag tyckte det såg så mysigt ut när hon mös i min säng, bland täcken och filtar. :) <3
 

Bus i snön.

 

Overallpremiär

Mina fina ungar! :) Men såg sen (inte när jag tog korten uta senare) att dom måste lida av samma syndrom.. båda  högerskorna. ;) Hehe ser ju himla kul ut! :) Och Elliot är pissed, ja.. ;) <3

Båda har overaller från Didriksons, himla tjusigt med detaljerna i annan färg tycker jag! :) *tummen upp*
Och mössorna är från PoP.

Andra advent

 

Julmarknad

I går styrde vi röda faran (bilen) mot Arboga. Så mysigt med gammeldags marknad. <3 Vi träffade Alex, Ronny och Thor, som då stod och sålde biljetter till  ponnyridning och sånt när vi kom. :) Men sen tog vi en sväng på marknaden, åt brända mandlar, kollade på alla fina saker, hälsade på tomten som bjöd på pepparkakor och sen avslutade vi med att åka med Gustav och dom fina fjordingarna. :) Sån härlig stämning, men det var kallt, och speciellt Elliot tyckte sen att det var nog och ville åka hem. :) Men som sagt så hade vi jättetrevligt och bilderna får väl tala för sig själva! <3
 
 

Att klä en gran.

Man behöver julgranskulor..
.. och en stjärna! (Jag har tre <3 )
Man behöver en pall..
.. och man behöver en lillasyster till hjälp. <3
Man behöver mycket glitter..
.. och stolta leenden! <3
Granen a la barnen! Julkulor på ena sidan.. och glitter på den andra sidan.. <3 Ett strålande jobb!
 
Och som den mamman jag är, så kommer jag rätta till det lite sen.. ;) PEACE mammamaffian.. <3

Familjebild framför granen.

Inga konstigheter!  .....

Freaky Friday!!

Snö!! + ungar!! = Världens bästa fredag!! <3
 
Trevlig helg alla nära och kära! Ta hand om varann! <3

En outfit

 Kläder från Vila, halsduk från Maya och skor från Guess.

Until you learn to love yourself.

 
 
 

Throwback thursday- Sommar 2011

Elliot med sin bästis Wille! <3
Söta trollungen

Kvällsfika

Saffransmuffins gjord från Blendings Bliss´s Mjuka ljusa kaka och jag tillsatte saffran. Kommer ett inlägg om det i morgon! :) Sen ischoklad, te, ljus och Ernst på tvn! ;)

MorHannas juloutfit

Perfekt juloutfit (för en trött morsa)! ;)

Juloutfit?

För den som gillar det lite guldiga temat kanske?
Hårband och tröja från lindex. Kjolen kommer från NONO och leggingsen är från TheBrand. (NONO och TheBrand kan kan hitta på Oiidesign ) :)

Skridskoåkning

I går var vi iväg och Elliot åkte skridskor för första gången. Det har aldrig blivit av innan men nu äntligen! :) Han var så duktig och stolt och hade mer tålamod än jag nånsin kunnat drömma om ;)  Så vi ska väl försöka komma i väg med jämna mellanrum. Och så ska vi bara övertyga Nelli om att det är kul! ;) Hon var lite skeptiskt till halkan på isen (utan skridskor) men tror också om hon får vara med några gånger utan skridskor kommer hon säkert vilja ha det också :) <3
 
 

En lila dag.

Idag bär jag lila mot barnmisshandel. Hoppas att du också gjort det idag!
 
"Var dag så blir barn slagna i hemmet och det är inte acceptabelt. Därför bär vi lila denna dagen för att representera blåmärkena på kropp och själ som de bär. Det behöver inte vara mycket, bara en liten detalj som ett armband eller ett par strumpor.

Rädda Barnen har i en undersökning uppskattat att vart tionde barn någon gång upplever våld i hemmet, hälften av dem ofta. Flera undersökningar om misshandlade kvinnor visar att barnen i merparten av fallen varit närvarande vid våldstillfället och att de ofta själva blivit slagna.
Detta står på Brottsrummets hemsida"

Min fina gran

Se så fin gran jag har släpat in! ;) Så fint när det äntligen lyser upp lite i mörkret. :) Nu väntar vi bara till helgen när barnen får göra den till VÅRAN gran! <3

Fnulans Inspiratör RÖSTA + viktig information

Som ni vet sen innan så är jag en av Fnulans inspiratörer. Och nu har det blivit en omröstning  bland oss inspiratörer för att rösta fram en favorit. Gå gärna in och rösta HÄR. :)
 
Jag tror inte att jag kommer ha något med vinsten att göra, men det gör ingenting. Men det viktiga för mig, för oss, är att öppna ögonen på ännu flera, och det har alltid vart mitt mål. Och det målet har jag ju delvis nått för informationen har nått fram, och flera har hört av sig till mig för att fråga om råd och tips och sökt hjälp via mig.
 
Dock så behöver vi se till att öppna ännu fler ögon. Se till att ingen av dessa kvinnor glöms bort, för det är ofta så det kan bli. Kvinnan anförtror sig åt sina vänner, som säger åt kvinnan att hon såklart måste lämna den där mannen, men så blir kvinnan kvar eller återvänder gång på gång och du blir arg och tröttnat till slut.. Och det är här INGEN får ge upp. Lämna henne inte i sticket även fast hon återvänder gång på gång, häng kvar trots att hon kanske kommer bli arg och säga elaka saker till dig istället. Tvinga dig inpå, tvinga dig nära henne, för det är inte hennes egen vilja som återvänder gång på gång, det är inte hennes vilja som stöter bort dig gång på gång,  utan de är mannens. Och kvinnor i den här sitsen har blivit lärda att mannens ord är kvinnans lag.
Och en stor del brukar vara isolering. Mannen stänger bort kvinnan från hennes vänner, talar om för henne att hennes vänner är skit och ingentig att ha, och mannens ord är kvinnans lag. Det har hon redan lärt sig. Så vad blir resultatet? 
Stå kvar vid hennes sida, jag vet att det kan vara svårt, men det kommer rädda hennes liv.
 
 
Här under från en mycket informtiv sida kan du läsa om du tror att du befinner dig i en relation med psykisk misshandel. Där finns flera olika alternativ och som det står i början så är det viktigt att veta att OM du känner dig psykiskt misshandlad så är du misshandlad. När man läser och känner igen sig, så finns det inga ursäkter. Jag vet själv hur mycket ursäkter jag försökt hitta på. "Han har jobbat mycket idag.", "Barnen skriker." , "Jag är ju dum." , "Mina ord spelar ingen roll." Men ingenting av detta, eller annat, är ursäkter för att han ska få misshandla dig, bryta ner dig, förnedra dig.
 
Känner du igen dig i texen nedan så ta hjälp av KVINNOFRIDSLINJEN , dom lyssnar och hjälper dig vidare så att du kan få den hjälp du behöver. Om det känns för mäktigt så maila till mig (morhanna2 @ gmail.com) i stället så kan jag vara ditt bollplank. Bara du inte låter bli att lyssna på dig själv, för du är värd att lyssnas på.
 
 
Från VARNINGSTECKEN

"OM DU UNDRAR OM DETTA GÄLLER DIG

Den som blir verbalt och psykiskt misshandlad kommer att tvivla på sina egna känslor och uppfattningar om verkligheten, eftersom det är just det som verbal och psykisk misshandel gör med en människa. Och det är just det som underlättar och hjälper misshandlaren att kunna misshandla dig. Hans misshandel gör dig förvirrad och rubbad ur balans vilket gör dig mer mottaglig för hans kontroll av dig. Du börjar ta in hans osanna och negativa bild av dig. Och du kommer alltmer att tvivla på dig själv, dina upplevelser och även hur du upplevs av andra. Men du ska veta att: om du känner dig psykiskt misshandlad - då blir du misshandlad. Du kan lita på dig själv. Om Du som läser det här undrar om den partner du lever med misshandlar dig verbalt eller känslomässigt - då kan du fundera över dessa saker:

1. Blir du "bestraffad" på olika sätt när du klagar över din partners beteende?

2. Talar din partner om för dig att din upplevelse av det han gör eller inte gör gentemot dig är ditt eget problem?

3. Om han ber dig om ursäkt för saker han gjort mot dig, hur låter han då? Låter han arg eller som om han egentligen inte menar det han säger?

4. Skyller han på dig när du påverkas av hans beteende? Om du gråter och är ledsen när han kallat dig fula saker och kanske kritiserat dig - säger han då till exempel att du är tråkig, överkänslig och dramatisk?

5. Är det alltid "fel" tillfälle att ta upp saker som händer i relationen?

6. Underminerar han på olika sätt din utveckling i livet, t ex din karriär, dina hobbies, ditt sociala umgänge, din personliga utveckling?

7. Förnekar han vad han gjort och sagt till dig, även fast du vet att han gjort och sagt dessa saker?

8. Rättfärdigar han sina sårande/skrämmande handlingar gentemot dig genom att säga att "du fick honom att göra det"?

9. Skrämmer han dig när han är arg? Rör han vid dig när han blir arg?

10. Tvingar han dig till sex eller att utföra vissa sexuella handlingar?

11. Är hans respektlösa, nedlåtande och förminskande beteende gentemot dig ett återkommande beteende, ett mönster? 

12. Visar du själv tecken på att ha blivit misshandlad? Att du känner att du inte kan göra något rätt, att självkänsla och självförtroende minskat, att du är rädd eller vaksam inför honom, att du tänker och känner att problemen inom relationen måste vara endast ditt fel, att du isolerar dig mer och mer från familj och vänner, att du har en känsla av att något är fel, att du känner dig deprimerad?

Allt detta är tecken på att du kan befinna dig i en relation där det förekommer misshandel."


Till Alexandra - Min hjälte

 
Det finns en till. En till hjälte. Hur kan jag haft sån tur?
Hon vet att jag har svårt att riktigt utrycka hur jag känner, normalt sett. Men detta är ju nånting över allt normalt. Jag har några gånger försökt förklara, men misslyckats om och om igen. Hur mycket jag än försöker, hur mycket jag än vrider på ord, hur mycket jag än försöker hitta precis rätt sätt att förklara, så är det aldrig nog! Orden räcker inte till...   Hur ska jag börja? Och hur fortsätter jag? Och hur kan jag nånsins sluta?  
 
Första gången du fick veta var vi ute och åt mat, du, jag och Marie. Jag försökte berätta, lite löst, för det var ju inte så farligt.(??)  Men jag skämdes, försökte prata bort det. Inte så viktigt. Vi återkom till det flera gånger under kvällen och ni kom lite länge in under mitt skinn. Dina sista ord den kvällen innan vi skiljdes åt utanför dörren sitter fortfarande printat i hjärtat; "Om det är nånting, minsta lilla, så tveka inte att komma till mig." En liten mening, men några väl valda ord, en lifesaver!
 
Bara några dagar efter detta så höll jag på att rasa igenom. Klarade inte av att hålla mig uppe, kunde inte hantera paniken i bröstet längre. Just nu, i skrivandets stund, känner jag återigen av trycket över bröstet. Oförmögen att andas. Leva. Panik. Tårarna rinner. Jag tänker på sånt man inte ska.. Jag tänker på om. Om inte du hade räckt ut din hand, hade jag inte haft nånting att greppa efter i mitt fall. Men nu hade jag dina ord i hjärtat. "Tveka inte att komma till mig.". Jag tror att jag skrev nånting i stil med "förlåt för att jag stör" (men jag dör!) "Jag behöver hjälp."   Samma kväll satt jag vid ditt köksbord. Jag har fortfarande svårt att sitta vid ditt köksbord idag och se ådringarna i bordet. Dom som jag fäste blicken vid när jag inte hade mod eller mage att se dig i ögonen. (jag skäms, jag stör, vad gör jag här) Men du vek inte för en sekund med din blick. Du ställde frågor, lyssnade och hjälpte mig förbi tårar och panikattacker. Det var just här i denna stund som vi insåg att jag inte andvände ordet JAG när det kom till mig själv. Det tog mig 40 minuter att skriva tre ord på min telefon.. "JAG behöver hjälp.." Det.gick.inte.att.få.fingrarna.till.att.skriva.ordet.JAG. Mitt JAG hade försvunnit.
 
Det var du som fanns vid min sida när jag körde förbi trädet. När jag kände hur livet bara rann mellan mina fingrar fanns du där och samlade i hop mig.

Det var du som erbjöd erat hem till oss när kvinnocentrum och soc skulle flytta på barnen omedelbart. Och det var ju inte bara erat hem du erbjöd utan du erbjöd oss verkligen allt. Du har hjälpt mig med så mycket praktiska saker såväl som känslomässiga.

Du har alltid funnits där. Du har ALDRIG tvekat en sekund. 
Du säger att du skulle göra det igen. Och jag tvivlar inte. 
För det är en sån människa du är.
 
 Men hur ska jag nånsin kunna tacka dig nog? 

Du är min hjälte. Det kommer du alltid att vara, och jag kommer alltd känna tacksamhet och kärlek till dig.  ❤  
Words are not enough.
 
 
 

Den riktiga första advent...

 
I går vad jag hos Malin (ovan) på fest. Jag tog med min Linnea (överst) för jag kände inte så många av alla 18 tjejer som va där ;) Men det var superkul och såklart var de andra tjejerna också jättetrevliga så vi hade så kul. Sen gick vi vidare ut och dansade och höll i gång. :)

Så min riktiga första advent har betytt huvudvärk! Vilket jag först trodde var av gårdagens/nattens bravader, trots den minimala intaget av alkohol.. men nu har jag legat i sängen hela dagen, sovit om vartannat, kollat på ridsport från Globen och kollat å skidor och huvudvärken är inte alls bättre utan snarare tvärtom. :/ Riktigt dunkande, fram i pannan och så fort jag rör mig så blir det än värre... Jag har inte tid och lust för sjukdom, så försvinn gärna genast! *hytter med fingret*
 
Men jag vill iallafall önska alla nära och kära en underbar första advent! Tänk.. redan december.
 
 

Första advent

 

Nu är det jul, här i vårt hus

 
 

RSS 2.0